Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Are you looking for Bengali Malpua recipe. Here you get instant malpua recipe. Go to bengali malpua recipe and get the recipe.
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Today I am sharing best malpua recipe. I am sharing two(2) new method of making malpua. Before I share, i want to say i share this recipe with 2 languages
1) English
2) Bengali

First I share Bengali malpua recipe.
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Bengali Language

উদযাপন এবং অসাধারণ ইভেন্টগুলি মিষ্টি জাতীয় কিছু আহ্বান করে, যা প্রচলিত। কেক এবং আচরণগুলি ধারাবাহিকভাবে রয়েছে, তবে এই মরসুমে আমাদের সেই পরিকল্পনাগুলির অনুসরণ করতে বাধ্য করে যা আমাদের বাঙালি পরিবার ইউনিটে এক সময় মৌলিক ছিল। এই মালপোয়া (মালপোয়া) সূত্রটি সম্পূর্ণ আমার হৃদয়ের কাছে। মালপুয়াস মূলত প্যান ভাজা ভারতীয় হটকেকগুলি যা পরিবেশন করার আগে একটি চিনির সিরাপে ডুবানো হয়। ধীরে ধীরে ভারতীয় স্বাদের সাথে বর্ধিত, এটি শুভ দিনগুলিতে অত্যন্ত নিয়মিত।
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

মালপুয়া বা বাঙালি মালপোয়া আমার পছন্দের ভারতীয় মিষ্টান্নগুলির মধ্যে একটি। আমি স্মরণ করি যখন আমি ছোট ছিলাম, আমি প্রতি মাতামহী বৃদ্ধাকে প্রতিটি বিকল্প দিনে এগুলি তৈরি করতে দিতাম, এবং তিনি প্রফুল্লভাবে বাধ্য হতেন। সম্ভবত আমার মা আমার অনুরোধগুলি প্রকাশের জন্য এই সাধারণ কাজটি আগ্রহীভাবে সীমাবদ্ধ রাখার পরে তিনি একবারে নিজের ছোট মেয়েকে কোনও নোটিশ দিয়েছিলেন।
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

এই কারণেই আমি যে সূত্রটি সে এই বছরগুলিতে প্রতিটির জন্য ব্যবহার করেছি তা পছন্দ করি। সাধারণত প্রতিবারই আমি এই মুহুর্তগুলিকে মালপুয়া বানানোর প্রত্যাশা করতাম, আমি তাকে ডাকতাম এবং তিনি তত্ক্ষণাত আমাকে বিন্দু সূত্রে বিন্দুটি দিতেন। আমি সত্যই বুঝতে পেরেছিলাম যে আমি নিজের জন্য কিছু মালপুয়াস তৈরি করব এবং অল্প সময়ের পরে তাদের প্রশংসা করব এই পোস্টে রান্নার স্বাদ তার সাথে টেলিফোনের মাধ্যমে প্রায়শই আসত যখন আমি তাকে প্রকাশ করতাম যে তার সাবধানে জড়ো করা ফর্মগুলি আমার থেকে নিঃসন্দেহে আরও উচ্চতর। একটি দ্রুত হেসে এবং তিনি উচ্চারণ করবেন যে, এটি তার বাস্তবতার ভিত্তিতে অবাস্তব যে তাঁর প্রত্যয় অনুসারে অতিরিক্ত ব্যক্তিরা খেতে ভালবাসেন এমন ব্যক্তিরা ভালভাবে রান্না করেন।
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

INGREDIENTS FOR BENGALI MALPUA RECIPE

১/২ কাপ মাইদা বা সমস্ত উদ্দেশ্য ময়দা

৫০ গ্রাম পানির বা চেনা থেকে ১/২ এল মিল্ক।

১ টেবিল চামচ ঘি

লবণের একটি স্পর্শ

১ চা চামচ সওনফ বা মৌরি বা মৌরি বীজ

1 চা চামচ কালো মরিচ

2 কালো এলাচ

১/২ কাপ দুধ

1/2 কাপ চিনি

1 কাপ জল

ঘি + ভাজা ভাজা তেল
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

DIRECTIONS FOR BENGALI MALPUA RECIPE

চিনি এবং জল মিশ্রিত করুন, এবং একটি সিরাপ তৈরি করতে এটি বুদ্বুদ করুন। এটি একপাশে রাখুন।

বর্তমানে, আপনি যে পনিরকে ব্যবহার করছেন তা বন্ধ করার সময়, এটি মিশ্রণ বাটিতে খুব ভাল করে পিষে নিন, যতক্ষণ না এটি পৃষ্ঠে মসৃণ হয়। প্রকৃতপক্ষে, চেনা / পেদার কোনও ঘটনা উত্থাপিত হওয়া সত্ত্বেও, এটি মসৃণ করতে এটি পিষে নিন।

এটির জন্য মাইদা বা আটা, লবণ এবং ঘি অন্তর্ভুক্ত করুন। সামগ্রিকভাবে সবকিছু ভালভাবে মিশ্রিত করুন।

বর্তমানে, মৌরি বীজ, মরিচকাটা এবং কালো এলাচ বীজ অর্ধ স্কোয়াশ squ

আমি মর্টার এবং পেস্টেল ব্যবহার করি, আপনি এটি আপনার চপ্পারে একটি চমত্কার বাজ দিতে পারেন। এগুলিকে একটি সূক্ষ্ম গুঁড়ো না বানানোর চেষ্টা করুন, এগুলি মোটা ছেড়ে দিন।

বর্তমানে এটি মাইদা মিশ্রণে মিশ্রিত করুন।

বর্তমানে, সাধারণ মিশ্রিত-ম্যাসের সাথে কোমলভাবে দুধ অন্তর্ভুক্ত করুন এবং এটি একটি স্লারিতে মিশ্রিত করুন। এইচিটরটি অবশ্যই শিন্নি প্রসাদের মতো বা বেসন স্লারিগুলির মতো সামঞ্জস্যের হতে হবে যা আমরা গভীর ফ্রাইসিসিংয়ের জন্য করি।

বর্তমানে, ঘি + তেল একটি গভীর স্কাইলেট মধ্যে গরম করুন। 1 চামচ একবারে এইচটার। এটি ছড়িয়ে দেওয়ার চেষ্টা না করার চেষ্টা করুন, একে একে একে স্তরকে দিন। উষ্ণতা মাঝারি উচ্চ উপর রাখুন। যখন তারা উজ্জ্বল হয়ে উঠবে তখন তাদের ঘুরিয়ে নিন এবং উভয় পক্ষকে ভাল করে ভাজুন।

হয়ে গেলে তাদের চিনি সিরাপে ডুব দিন। ২-৩ মিনিট অনুসরণ করে এটিকে তা থেকে বহিষ্কার করুন।

আমি আপনাকে প্রথমে একটি তৈরি করার পরামর্শ দিচ্ছি, এটিকে সিরাপের মধ্যে ফেলে দিন এবং এটি পরে সঠিকভাবে রান্না করা হয়েছে কিনা তা পরীক্ষা করে দেখুন। আপনি যদি মনে করেন যে শক্ত এবং সিরাপটি যথাযথভাবে ছড়িয়ে পড়ে নি, তখন আপনি ১ টি চামচ অন্তর্ভুক্ত করতে পারেন। প্লেয়ারে দুধ দিন এবং এটি কিছুটা প্রবাহিত হয়ে উঠুন। প্রয়োজনীয়তা অনুসারে ধারাবাহিকতা পরিবর্তন করুন। আপনি যদি নিজের হিটারটি অতিরিক্তভাবে স্রষ্টা আবিষ্কার করেন তবে সেই সময়ে 1 টি চামচ অন্তর্ভুক্ত করুন। মাইদা ব্যবসায়ের যত্ন নেবে।

আপনি এটি কিছু পায়েশ দিয়ে গরম গরম পরিবেশন করতে পারেন বা আরও ভাল স্বাদের জন্য এটি ঠাণ্ডা করতে পারেন।
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

English language

Celebrations and extraordinary events call for something sweet, which is conventional. Cakes and treats are there consistently, however this season makes us go after those plans which were once basic in our Bengali family. This মালপোয়া (Malpoa) formula is totally near my heart. Malpuas are fundamentally broiled Indian hotcakes which are dunked in a sugar syrup before serving. Gently seasoned with Indian flavors, it is extremely normal during bubbly days. 

Malpua or Bengali Malpoa, is one of my preferred Indian desserts. I recollect when I was a child, I would make my maternal granny make these on each substitute day, and she would joyfully oblige. Much after my mom would passionately contradict this ordinary act of reveling my requests, she would once in a while give any notice to her own little girl. 

That is the reason I love the formula that she has utilized for every one of these years. Typically every time I would anticipate making these moment malpuas, I would call her and she would promptly give me the definite formula. I would actually detect her fervor in realizing that I would make some Malpuas for myself and appreciate them subsequently. This post-cooking relish would be regularly via telephone with her when I would disclose to her that her handcrafted variants were definitely more superior to mine. A fast laugh and she would announce that, that is impractical on the grounds that according to her conviction, the individuals who love to eat likewise cook well.
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

INGREDIENTS FOR BENGALI MALPUA RECIPE

1 1/2 cups Maida or All-Purpose Flour 

50 gms Paneer or Chena from 1/2 l of Milk. 

1 Tablespoon Ghee 

A spot of Salt 

1 teaspoon Saunf or Mouri or Fennel Seeds 

1 teaspoon Dark Peppercorns 

2 Black Cardamoms 

1 1/2 cups Milk 

1/2 cup Sugar 

1 cup Water 

Ghee + Refined Oil to Fry. 
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

DIRECTIONS FOR BENGALI MALPUA RECIPE

Blend Sugar and Water, and bubble it to make a syrup. Keep it aside. 

Presently, on the off chance that you are utilizing Paneer, at that point crush it pleasantly in a blending bowl, till it gets smooth in surface. Indeed, even if there should arise an occurrence of Chena/Peda, squash it to make it smooth. 

To this, include Maida or Flour, Salt and Ghee. Blend everything well overall. 

Presently, half squash the Fennel Seeds, Peppercorns and Black Cardamom Seeds. 

I use Mortar and Pestle, you may give it a snappy buzz in your chopper. Try not to make them into a fine powder, leave them coarse. 

Presently, blend it into the Maida blend. 

Presently, delicately include the milk in with the general mish-mash and continue blending it into a slurry. The hitter must be of the consistency like Shinni prosad or like that of the Besan slurry we make for profound searing. 
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Presently, heat Ghee + Oil in a profound griddle. Pour 1 Tbsp. of the player at once. Try not to attempt to spread it, let it smooth all alone. keep the warmth on Medium-High. When they turn brilliant, turn them and fry the two sides well. 

When done, dunk them into the Sugar syrup. Expel it from that point following 2-3 minutes. 

I recommend you make one first, dunk it into the syrup and afterward check if it's cooked appropriately in within also. On the off chance that you think that its hard and the syrup hasn't splashed appropriately, at that point you may include 1 tsp. Milk into the player and make it somewhat runny. Change the consistency according to require. In the event that you discover your player excessively runny, at that point include 1 tsp. Maida to hit the nail on the head. 

You may serve it hot with some Payesh or chill it for better taste.

How to make Instant malpua recipe at home?

Numerous Malpua plans call for kheer or khoya stuffing, however to be honest with you, I never keep these in my wash room on ordinary days. In this way, the best substitute is Chena or even, Paneer. This gives a similarly best outcome without you rushing to the market for a bunch of Khoya. 
Bengali Malpua Recipe - Instant Malpua Recipe

Despite the fact that you will discover a few plans which does exclude both of khoya or chena. Those malpua plans without khoya are additionally fine, in spite of the fact that I feel they do not have the extravagance. Thus, on the off chance that you don't have khoya at home (which is very common), don't worry. 

You may utilize a few different choices. For example, extra pedas, extra rosogolla, turn sour a portion of the milk and utilize the chena or paneer, and so on. Just squash them smooth before adding it to the flour. You will get a stunning surface to your moment malpuas.

CONCLUSION: We are note promote any kind of service or product. Our main motive is help people who really need this bengali malpua recipe. Please share my post.

***Note***
All the information is collected from my own research and take help from internet. If you have any problem please contact me before take any action.
All the image are collected from google level for reuse with modification.

Post a Comment

Previous Post Next Post